top of page

Hundens ernæring og fôring av aktive hunder og valper

​

Litt om egen erfaring
For en tid tilbake gikk jeg over til ny type hundemat til mine hunder. Jeg har i alle år vært kynisk og nedtalende mot alle som bruker tørrfôr og ment at hunder lever og fungerer best på våtfôr. Etter lang og tro tjeneste med et og samme våtfôr type kom jeg til et punkt der jeg ville bytte fôr til mine hunder. Det er en overflod av hundeför merker på markedet i dag og alle prøver *å selge* etter beste evne ved å skryte fôret opp i skyende. Mye av dette er godt nok til selskapshunder men for oss som driver aktiv med hardt arbeidene jakthunder så må det settes visse krav. Og det er noen ingredienser jeg ser etter i hundemat som jeg har lært og erfart er viktig. Råprotein og Råfett må være av høy prosentandel for hardt arbeidende hunder.

 

 

Biotigjengelighet
Ernæringsprofessorer ved Norges Veterinærhøgskole kan konkludere med at alle de fôr typene som lovlig markedsføres som fullkostfôr er gode nok rent innholdsmessig. Altså at de inneholder alt det en hund behøver i en døgnrasjon. Forskjellen ligger i hvorvidt kroppen til den som spiser det faktisk kan utnytte næringsstoffene i fôret maksimalt, det som altså kalles biotigjengelighet. Det er ikke mye hjelp at det kommer like mye ut bak hunden som man putter inn foran.

 

Hunden er i utgangspunktet en kjøtt etere, noe som er tydelig å se av hundens tannsett og korte fordøyelseskanal. Det opprinnelige kostholdet bestod av byttedyr, som vesentlig består av proteiner og fett. Vomma til byttedyret blei også spist, og denne inneholdt mer eller mindre fordøyde vegetabilske næringsemner. Hunder har en lite effektiv fordøyelse pga at den har et kort tarmsystem. Derfor er det viktig at de får et hundeför av god kvalitet. Hundens ernæring består hovedsakelig av tre grupper: proteiner, fett og karbohydrater. I tillegg har hunden behov for en del vitaminer og mineraler. Men det aller viktigste næringsstoffet er vann. Hva hundeforet inneholder er svært viktig, og gir en lavere risiko for at hunden din utvikler allergi og skjelettproblemer som unghund eller senere i livet.
Man ser også stor forskjell på hundens avføring når den får for som er tilpasset hundens fordøyelse system kontra et dårlig för. Legger hunden igjen lite avføring som er tør så har opptaket i tarmsystemet vært optimalt.

 

Fôring av en aktiv hund
En jakthund utsettes for store påkjenninger til tider og for at hunden skal orke høy aktivitet over lengre tid så er måten man fôrer på og hva man fôrer med veldig viktig. Hvis man bruker fôr som hunden ikke kan utnytte næringsstoffene maksimalt, så vil dette komme ut i avføringen som ufordøyet mat. Man må da gi hunden en større mengde fôr noe som ofte resulterer i løs mage og avføring der etter.
Gi man derimot hunden riktig type fôr hvor mengden av proteiner, fett og karbohydrater er tilpasset hundens tarm og fordøyelse system, altså lettfordøyelig hundeför så vil hunden få i seg de proteiner, fett og karbohydrater samt vitaminer og mineraler som den trenger.
Når biotigjengelighet er riktig kan hunden utnytte næringsstoffene i fôret maksimalt og du får en hund som tåler mye og er i relativ godt hold hele tiden selv under perioder med høy aktivitet.

 

 

Fôring av valper
Valper får en god start i livet med kraftig næringsrik melk fra mamma. Men like viktig er det for valper at de får skikkelig næringsrik og lett fordøyelig fôr når de begynner med fastføde. På markedet finnes det en mengde valpefôr varianter som skal være bra. Men her kommer vi igjen til dette fordøyelses system og hvordan hunden er bygget opp. For at valpen skal ha den riktige tilvekst og utvikling så må den få tilgang til næringsrik mat som gjør opptak optimalt. Da vil tilvekst og skjelett utvikles normalt og man har en sund og frisk hund.

Sportsman's Pride Premium Puppy er god egnet för for valper i vekst og drektige/diende tisper. Med høy andel protein og fett så gir dette best mulig start for valper. Tilveksten blir korrekt og fordøyelsen optimal.

​

Sportsman’s Pride Hundefôr - utviklet og tilpasset alle hunderaser og aktivitets nivåer

​

​

 

 

 

​

 

 

                               

 

 

 

 

 

 

​

​​Ønsker du mer informasjon, besøk importørens hjemmeside ved å klikke HER

​

  • facebook-square

© 2025 Vestfold Harehundklubb. Powered and secured by Wix

bottom of page